Markaskolen

Markaskolen er en del av grunnskoleavdelingen på Skedsmo VGS. Vi holder til på Finnland ved Losby i Østmarka. Markaskolens tilbud har en friluftsprofil hvor vi blant annet jobber med sti- og løyperydding, vedproduksjon, vedlikeholdsarbeid, sauehold og bruk av naturen. Elevene skal få en praktisk opplæring parallelt med det teoretiske løpet. Tilbudet tilpasses den enkelte elev. Våre elever skal få tro på framtida gjennom mestringsopplevelser. Opplevelse av mestring skal styrke elevenes evne til å nyttiggjøre seg av videre opplæring og til å mestre framtidige utfordringer. På denne bloggen kan du lese om hva vi jobber med.
giochi gratis

fredag 8. mai 2015

Prosjekt grønnsakshage


Vi har stort sett hatt ett nytt prosjekt på Finnland hvert år. I fjor var det bier, i år er det grønnsakshage. 

For å unngå skadedyr og ugress, er det lurt å få plantene litt opp fra bakkenivå.


Vi fant en relativt solfylt plass, der vi plasserte plantekassene vi hadde snekret av pallerammer. 

I bunnen av disse la vi et lag med løv og kvister, for å få luft i bunnen av kassene. Oppå dette la vi et lag hønsegjødsel og kompost fra fjorårets hønsemøkk. Vi toppet med et godt lag matjord.

Vi satte også opp gjerde rundt hagen, med tanke på dyr som kanskje synes grønnsaker er et fristende tilskudd på menyen, spesielt hare og rådyr.

Elevene har sådd gulerot, reddik, sukkerert, gresskar, tomat og solsikker på skolen. Vi valgte å plante ut i flere omganger, da noen planter er mer vare for frost enn andre. Første utplantingsdag var 05.05. da satte vi ut reddiker og sukkererter. Vi plantet også ut mais, urter og jordbær som vi kjøpte som ferdige planter på hagesenteret. Så sådde vi også noen rader med ruccola direkte i kassene.

En av elevene hadde fått et tips om at lukten av menneskehår vil holde dyr unna. Han hadde fått med seg hår fra en frisørsalong og brukte dagen til å fylle opp små strømpeposer med hår, og henge disse rundt omkring på gjerdet. 


Plantekassene settes opp og fylles med masse

Pallerammene settes opp og vatres ut.


Elevene fyller kvister og løv i bunnen av kassene.


Bunnlaget er på plass.


Fjorårets hønsemøkk har blitt til kompost.

Komposten danner mellomlaget ...

 ... matjord legges på topp.


Gjerdet settes opp

Hull til gjerdestolpene bores med jorddbor ...

...og stolpene bankes ned.





Elevene fester nettingen med kramper.

Endestolpe bankes på plass.


Planting











Reddik
Sukkererter




Urtehage



Jordbær
Porten ble laget av et grantre som hadde blitt tatt av vinden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar