Markaskolen

Markaskolen er en del av grunnskoleavdelingen på Skedsmo VGS. Vi holder til på Finnland ved Losby i Østmarka. Markaskolens tilbud har en friluftsprofil hvor vi blant annet jobber med sti- og løyperydding, vedproduksjon, vedlikeholdsarbeid, sauehold og bruk av naturen. Elevene skal få en praktisk opplæring parallelt med det teoretiske løpet. Tilbudet tilpasses den enkelte elev. Våre elever skal få tro på framtida gjennom mestringsopplevelser. Opplevelse av mestring skal styrke elevenes evne til å nyttiggjøre seg av videre opplæring og til å mestre framtidige utfordringer. På denne bloggen kan du lese om hva vi jobber med.
giochi gratis

fredag 14. november 2014

Årets honningproduksjon




Nå er vår lille bigård på Finnland gjort klar for vinteren. Biene er foret med sukkerlake og har annlagt et matdepot som de skal klare seg med til våren kommer.
Etter en sesong med birøkt har vi samlet mange erfaringer med denne spennende aktiviteten.
Elevene har vært aktive deltagere i alle prosessene rundt birøkting. De synes at det er veldig interessant og morsomt å drive med birøkt. Etter en viss skepsis med tanke på å komme så nært inn på biene i starten («de stikker!»), har de fleste blitt veldig trygge i arbeidet med bier. Elevene har skjønt at det ikke er farlig å jobbe med bier så lenge en gjør det på riktig måte.

Disse arbeidsoppgavene har vi gjort gjennom første sesong som birøktere:

mai-juni

august-oktober



Oppsett og stell av bigården


Elevene holder øye med bikubene


Biene trekker godt 
i sommervarmen. 

Biene har begynt å bygge på de nye rammene.
Skattekassen sjekkes

Vi setter på skattekasser.



Skrelling, slynging og honningbehandling

Forseglingen må skrelles av før rammerne kan slynges.
Elevene bruker skrellegaffel i denne prosessen.





Honningen slynges i en sentrifuge. 


Honningen renner gjennom en sil og samles i en spann.


Etikettering, salg og økonomi


Trykkeriet på Skedsmo VGS, også en elevbedrift, fikk oppdraget å designe og trykke etikettene for oss, etter at elevene våre hadde laget et utkast.

Elevene setter etikettene på glassene.



Etter salget må elevene fører regnskap.


I dette første året har vi produsert tre forskjellige typer honning: bringebær, bringebær/løvetann og høstblomst. Etter at elevene og andre bidragsytere hadde fått sine smaksprøver satt vi igjen med ca. 100 glass honning til salgs.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar